TIPS & RÅD TIL FORBEREDELSER FOR LÅNESØKNADS PROSESSEN

kr
år
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Omtrentlig kostnad 0 kr/mnd
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

250000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Slik øker du sjansen for å få innvilget lån

Bankene vil gjøre en nøyaktig vurdering av mottatte lånesøknader. Basert på de opplysningene de har og de kalkylene de gjør, kan bankene vurdere lånekundenes evne til å betjene lånet. Det som er viktig å huske, er at det er opp til deg selv å sørge for at lånesøknaden din er helt korrekt og fullstendig utfylt – spesielt når det gjelder inntekter og gjeld. Dette er den enkleste måten å unngå ubehagelige skuffelser på, samt sikre at den forberedende kredittvurderingen er positiv også etter at banken har verifisert informasjonen din, enten fra lånesøknadens vedlegg eller fra andre kilder før det treffes en endelig kredittbeslutning.

Hver enkelt bank har sin egen prosess for mottak og behandling av lånesøknader, noe som er årsaken til at vi aldri kan være helt sikre på hva som til slutt vil påvirke bankens kredittavgjørelse. Her har vi samlet nyttige tips om hva du bør tenke over når du søker om lån, og hvordan du kan øke sjansene dine for å få lån.

SLÅ SAMMEN LÅN MED REFINANSIERING – BLI KVITT SMÅLÅN OG DYRE RENTEAVGIFTER

Har du allerede pådratt deg flere dyre smålån? I stedet for å søke om nytt lån av samme type, bør du heller søke et større og ofte billigere lån. Med et større lån får du betalt dine gamle smålån og samtidig kan du få lavere rente. Hvis du tar rasjonelle grep som kan senke kostnadene trenger du kanskje ikke ta opp lån i fremtiden!

SKAFF DEG EN MEDSØKER — SØK OM LÅN SAMMEN

Er du samboer eller gift? Gifte par eller samboere er ofte allerede klar over at man ønsker å søke om lån. Så hvorfor ikke søke lån sammen? Det å ha en medsøker på lånesøknaden er som regel en klar fordel og kan resultere i positiv lånebeslutning fra banken. Ofte får man tilbud om større lån med med lavere rente og bedre betingelser.

De vanligste medsøkerne er ektefeller eller samboere, eller på annen måte bosatt i samme husholdning. Det er også opplagt en mulighet for myndige barn å ha sine foreldre som medsøkere.

I FØLGENDE SITUASJONER KAN DET VÆRE EN FORDEL Å INKLUDERE EN MEDSØKER:

 • Hvis du mottar en lav eller uregelmessig inntekt
 • Hvis du søker om et større lån, f.eks. over 100 000 kr i utlån

Det er viktig å huske, at medsøker er solidarisk betalingsansvarlig og at at medlåntaker også er helt klar over at vedkommende underskriver på et felles ansvar for nedbetaling av lånet. Skulle det oppstå vanskeligheter for primærsøker med nedbetalingen av lånet står da medsøker ansvarlig for å betale lånet. Både hovedsøker og medsøker er ansvarlig for å betale hele lånebeløpet, ikke bare halvparten av beløpet.

REFINANSIER LÅN SAMMEN MED EN MEDSØKER

Et refinansieringslån for å slå sammen eksisterende smålån i ett, kan ofte være et ganske sort beløp å betale tilbake. I disse tilfellene kan en medsøker øke muligheten for å kunne få innvilget et lån for tilstrekkelig lånebeløp. Lånegiverne fatter sine kredittbeslutninger på grunnlag av søkerens økonomiske forhold, dermed kan to lånesøkere bety bedre betalingsevne.

Pass på å fylle ut søknadsskjemaet med informasjon om at du søker om å samle kredittkortgjeld og andre smålån i ett lån. Sørg også for at du skriver ned nøyaktig alle eksisterende lån, og i tillegg må du opplyse hvilke av disse du vil betale med en gang. Beregn ønsket lånebeløp slik at det beløpet du søker om dekker summen av alle de lån du vil betale tilbake, i tillegg til eventuelle andre nåværende lånebehov. Når du søker om et refinansieringslån sammen med en medsøker, tast da inn i feltet for medsøker, og fyll ut alle feltene i søknadsskjemaet hvor du blir spurt om å oppgi medsøkerens informasjon.

ANDRE VIKTIGE TIPS:

 • Husk å fylle ut søknadsskjemaet med all inntekts- og gjeldsinformasjon. Hvis du har andre inntekter som f.eks. leieinntekter, sideinntekter (fra annet arbeid eller egen virksomhet), underholdsbidrag eller andre økonomiske bidrag i tillegg til hovedinntektene dine, må du også fylle ut alle disse inntektsopplysningene så nøyaktig som mulig. Det er også viktig å liste opp alle nåværende lån f.eks boliglån, forbrukslån og kredittkortgjeld og andre eventuelle lånebeløp. Det å føre opp fullstendig og korrekt inntekts- og gjeldsopplysninger er viktig for å kunne unngå unødvendige negative utlånsbeslutninger fra lånegiverne. Bankene vurderer inntektene og gjeld enten basert på lånesøknadens dokumentasjon eller fra andre kilder før den endelige avgjørelsen.
 • Slik opplever du en raskere lånesøknadsprosess. Behovet for penger kan ofte være akutt og overraskende. DigiFinans.no er en rask tjeneste som søker opp og sammenligner flere lånetilbud fra mange nettsteder i ett eneste søk.
  • Pass på at:
   • Du har fylt ut all informasjon i søknaden din helt fullstendig og korrekt. Søknaden din kan dessverre ikke endres etter at den har blitt sendt inn, og bankene vil heller ikke motta en ny søknad til behandling innen kort tid.
   • Du har alle nødvendige dokumenter klar. For enkelte lån må du sende inn f.eks. din siste lønnslipp og nyeste selvangivelse.
   • Hvis vi ringer deg, men du ikke har tid til å svare der og da, vennligst kontakt oss så fort som mulig – i slike tilfeller er det ofte noe vi ønsker å dobbeltsjekke med deg. På denne måten vil også lånesøknadsprosessen fortsette!
 • Bruk kun offisielle inntektsdokumenter i søknadsprosessen. Fra arbeidstakere i fast ansettelse vil banken be om kopi av den siste lønnsslippen, mens de som er ufør må kunne fremvise kopi av seneste uførestønad, uførepensjon eller uføretrygd. Disse dokumentene kan ikke være mer enn to måneder gamle og må inkludere følgende informasjon: utbetaler, betalingsmottaker, både brutto og nettoinntekt. Eventuelle bonusbeløp må merkes separat fra fast lønnsinntekt. Pensjonister er pålagt å kunne sende inn offisiell dokumentasjon om pensjonsinntekter. Du kan spare mye tid og søknadsprosessen er enklere når alt av offisiell dokumentasjon ligger klart.
 • Driver du egen virksomhet? Er du selvstendig nærningsdrivende? Vær da forberedt på at du må levere inn kopier av seneste bekreftede årsregnskapet (resultatregnskap og balanse).