Samle smålån – Best refinansiering | DigiFinans.no

Lån på mindre beløp er ofte enkle å få. Det forventes ikke så voldsomt god betjeningsevne, og de avhjelper ofte et akutt problem. Blir det mange slike smålån, vil det imidlertid være gunstig å refinansiere dem i ett lån. Her leser du hvordan du kan samle smålån hos DigiFinans.

I tillegg til smålånene kan det også være andre mindre gjeldsposter du bør vurdere å få over i ett samlelån. Vi tenker typisk på kredittkortgjeld, handlekontoer og fakturagjeld. Som vi skal se er prosessen stort den samme.

Refinansiere smålån

Vi bruker begrepene litt om hverandre. Om vi sier refinansiere eller samle smålån går det ut på ett. Du tar opp et større lån som du betaler ut alle småpostene med.

Hva som forstås med «smålån» varierer litt. I markedsføringen av dem opereres det med beløp fra 1 000 kroner og opp til hele 50 000 kroner.

Formålet med et smålån er gjerne et presserende kontant-problem. Det er noe som må betales nå, og ikke kan vente til du får feriepenger eller en betaling du kan fordele de neste tre månedene. De typiske situasjonene er når kjøleskapet ryker og du trenger et nytt før alt du har i fryseren blir ødelagt, at du ikke får hentet ut bilen av verkstedet før regningen er betalt eller du har fått en inkassosak på to måneders husleie. Mange bruker også smålån til å finansiere en ferie eller kjøpe forbruksgjenstander de ønsker seg.

Typiske trekk ved smålån er at de gis med kort tilbakebetalingstid og relativt høy effektiv rente. Dette henger for så vidt sammen,

En kort nedbetalingstid er naturlig ettersom det er små beløp. Det er gjerne også slik at små lån har høyere nominell rente enn store lån. Det blir omtrent som når du kjøper en familiepakning på supermarkedet. Da synker kiloprisen.

Men i tillegg vil den korte nedbetalingstiden påvirke den effektive renten som oppgis. Hvis banken uansett tar et etableringsgebyr på 1500 kroner, betyr det mye mer for et lån på 5 000 kroner som skal betales på tre måneder enn for et lån på 100 000 kroner over fem år.

Til tross for høye omkostninger går det greit for de fleste å betale ned et smålån på kort tid. Men hva gjør du hvis du har mange av dem?

Samle alle smålån

La oss si du har gjort opptak av smålån til en standard problemløsning. Det startet da du flyttet inn i en ny leilighet hvor det var krav om et depositum, som du måtte låne penger til. Så kan det være at du trengte et par møbler. Nytt smålån. Når du allerede betaler på flere smålån, oppstår det kanskje et problem med å klare dine øvrige utgifter. Tar du da opp ytterligere smålån for å dekke disse?

Du bør stoppe en stund før du kommer dit. Den beste løsningen er som regel å få samlet smålånene i et større lån. Det har en rekke fordeler:

  • En långiver – enklere betaling
  • Normalt lavere rente enn smålån
  • Lengre løpetid – lavere månedlig beløp til lånebetjening
  • Kan avverge en finansiell krise i husholdningen

Du ser det sikkert selv. Å betale regninger i hytt og pine er en belastning, selv om det kun dreier seg om mindre beløp. I tillegg har de forskjellige forfallsdatoer, så du får aldri helt fred for dem.

Hvilken rente du får på det nye lånet er avhengig av utfallet på kredittvurderingen. Men som nevnt vil den oftest være lavere enn på smålån, samt at du vil slippe termingebyrer for betaling av mer enn ett lån.

Det kan hende at du må be om en litt lengre nedbetalingstid enn det du har på smålånene. Til gjengjeld blir det samlede månedlige kostanden til gjeldsbetjeningen mye lavere enn før, og du har et konkret tidspunkt for når du skal være ferdig med alt.

Hvis du merker at du er i ferd med å miste kontrollen over betalingene, er det på høy tid å søke om et refinansieringslån for å samle smålånene. Det er viktig at du får gjort dette før de overføres til inkasso. Det er nemlig svært vanskelig å få et nytt lån hvis du har en betalingsanmerkning.

Samle kredittkortgjeld

Lettere beslektet med smålån er den gjelden du har på kredittkortet ditt. Ofte brukes kredittkort til de samme formål som smålån, å dekke opp et kortsiktig likviditetsproblem.

Slik vil det kunne opparbeides en betydelig saldo på kredittkortet.

Det er heller ikke uvanlig å ha flere enn ett kredittkort. Mange av dem har gunstige rabatter som for eksempel til drivstoff eller dagligvarer, og lønner seg faktisk når du bruker dem til disse formålene.

Kredittkort er egentlig helt problemfritt så lenge du betaler dem ned hver måned. Da påløper det heller ikke renter.

Men i motsatt fall får du altså en kredittkortsaldo du helst burde ha en nedbetalingsplan for.

I regelen bør kredittkortgjeld omgjøres til vanlig nedbetalingslån så fort du ser at du har problemer med det. Har du kredittkortgjeld flere steder, er en samling av gjelden i et refinansieringslån veien å gå.

Samle smålån og kredittkortgjeld hos DigiFinans

Det vil gjøre økonomien din godt å samle de smålånene og den kredittkortgjelden du har på et sted. Det er enkelt å søke om refinansieringslån til dette fra DigiFinans.

Men før du søker er det greit å lage en oversikt over all gjelden din. Mange har en tendens til å fortrenge dette mens det står på, men blir nødt til å forholde seg til det i en opprydningsprosess. Kanskje er det noen i familien eller andre som kan hjelpe.

Jobben består ganske enkelt i å innhente aktuell saldo på alle lån og kredittkortgjeld som skal med i refinansieringen. Der det er nettbankløsninger holder det gjerne å ta en utskrift av den angjeldende siden. Ellers må dere kontakte kreditor og be dem sende bekreftelse, på epost eller som brev.

Men pass på å få med alle krav når det først refinansieres. Det kan være noen regninger du er på etterskudd med som kan skape problemer senere. Ved å ta med alle slike fordringer i refinansieringen, vil du kunne begynne på nytt med blanke ark.

Husk å krysse av for at det er refinansiering du ønsker når du søker lånet på DigiFinans. Ettersom en refinansiering ikke gjør totalgjelden din større, vil den som vurderer lånet ditt se mer positivt på det. Og kanskje gi lavere rente enn dersom dette ikke hadde vært tilfellet.

DigiFinans vil sende søknaden din videre til flere mulige långivere, slik at du kan få flere tilbud. Det øker muligheten for at det blir innvilget. Det kan også være forskjellige betingelser på de lånene du faktisk blir tilbudt, slik at du kan velge ut det med den laveste renten.

Har du spørsmål om refinansiering av smålån? Da skal du ta kontakt med oss!

 

Andre artikler du kanskje vil like: