BankID
BankID har på få år blitt en del av vår hverdag, Foruten å komme deg inn på din nettbankløsning for å betale regninger eller foreta andre transaksjoner, er den vesentlig både når du søker om lån og for å logge deg inn på diverse offentlige plattformer.
Her går vi dybden på temaet BankID, muligheter. begrensninger og våre anbefalinger for fornuftig bruk.
Hva er BankID?
BankID er en metode for sikker identifikasjon og forpliktende signering på nettet.
Metoden innebærer at det genereres en engangskode på seks siffer hver gang du bruker den.
De seks tallene i engangskoden får du med en fysisk kodebrikke eller fra en egen mobilapp.
Det var norske banker som utviklet BankID i 2004. Bruken av den har etter hvert spredt seg til helt andre områder enn det som utelukkende dekker bankvesenets behov.
Tallene viser at 4,5 millioner nordmenn har BankID, altså nesten alle.
BankID med kodebrikke
For å få BankID må du først møte i banken og legitimere deg med pass, eller ID-kort. De fleste banker har 13 års grense for tildeling av BankID, men det er noen som har 12 eller 15 års grense.
Etter å ha fått BankID, får du tilsendt kodebrikke i posten. Merk at dersom det er lenge siden du sist brukte BankID, risikerer du at den deaktiveres, og du må starte prosessen på ny.
Lån med mobil BankID
Ettersom flere og flere bruker smarttelefonen til alle mulige gjøremål, er det utviklet en app som kan overta kodebrikkens funksjon.
BankID-appen kan lastes ned fra Google Play eller AppStore, og installeres på samme måte som andre apper.
Vær oppmerksom på at du trenger en fysisk kodebrikke for å aktivere BankID-appen.
Nye brukere kan nå velge ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk i stedet for pinkode, for raskere aktivering.
Merk at det er en eldre versjon som ble kalt BankID på mobil. Denne er i ferd med å fases ut til fordel for appen.
Søk lån med BankID
For å ta et konkret eksempel på hvordan BankID fungerer, kan vi bruke forbrukslån.
Som så mye annet leveres søknaden på Internett. Du kan starte med å sammenligne lån her på DigiFinans. Mer om det lenger ned. Deretter søker du lånet formelt ved å bekrefte med BankID. På denne måten er det vanskeligere for svindlere å ta opp lån i ditt navn, med mindre de har full tilgang til din BankID. Ved innvilgelse av lån kan du også signere gjeldsbrev og andre lånepapirer med BankID.
Lån på minuttet med BankID
Lån på minuttet eller på dagen får du nok ikke verken med eller uten BankID
Forbrukermyndighetene ønsker da også at vi skal bruke litt tid til å tenke oss om før vi påtar oss forbruksgjeld. Fraser som “Lån penger på dagen”, skal man derfor være forsiktig med i sin markedsføring av lån.
Når dette er sagt, er det liten tvil om at innføringen av BankID har effektivisert behandlingen av lånesøknader på mange vis.
Både lånesøknaden og gjeldsbrevet kan signeres på datamaskin eller mobil med BankID. Det er dermed altså verken behov for å møte personlig i bankens lokaler eller å sende dokumentene med en sendrektig postgang.
Samtidig er kredittvurderingen også gjort lettere for bankene, i og med de har tilgang til de siste skattetallene og gjeldsregisteret.
Det gjør at de fleste banker kan sikre utbetaling av lån innen 1-3 virkedager etter innvilgelse.
Lån med inkasso
Har du inkassosaker vil dette telle negativt i kredittvurderingen.Det beste du kan gjøre er å kvitte deg med disse før du søker lån.
Verst er det imidlertid hvis du har betalingsanmerkninger. En betalingsanmerkning får du normalt ved at en kreditor innleder rettslige skritt for å inndrive kravet sitt, som ved forliksklage eller begjæring om utleggsforretning eller tvangssalg,
Lån med betalingsanmerkning uten sikkerhet er normalt utelukket. Noen få långivere kan vurdere lån dersom det stilles sikkerhet, men da normalt til refinansiering (omstartslån).
Lån med kausjonist
Dersom det er en person som er villig til å garantere for lånet ditt, vil det øke muligheten for innvilgelse, og kanskje også med lavere rente.
Best er det ned realkausjon, altså fast eiendom.
Dersom du er gift eller samboer, kan dere også vurdere å ta opp lån sammen. Vedkommende blir da medlåntaker med samme ansvar for lånet som deg, og ikke kausjonist, hvor ansvaret kan beregnes på ulike måter. Banken vil nok være mer velvillig hvis det er medlåntaker enn hvis det er kausjonist.
Andre ting du kan gjøre med BankID
BankID brukes på stadig flere områder, både til offentlige og private tjenester. Dette er noen av dem:
- Ved søknad om barnehageplass.
- Adresseendring.
- Budgivning på bolig.
- Tinglysning av dokumenter.
- Sjekking av egne betalingsanmerkninger.
- Ved innlogging til Mitt Nav. Helsenorge, KLP, gjeldsregistrene med stadig flere.
Unngå BankID-svindel
Uansett hvor trygt et system er, vil det likevel være noen som prøver å lure deg. Det viktigste du må vite er at verken politiet, banken eller andre offentlige institusjoner du ellers måtte stole på, vil be deg om å oppgi din BankID med passord og engangskode per telefon.
Det samme gjelder e-poster hvor du blir bedt om å trykke på en lenke hvor du blir bedt om å fylle ut samme informasjon på et skjema. Innlogging skal alltid skje fra den offisielle nettsiden, hvor du også utfører de nødvendige disposisjonene.
Et annet typisk trekk ved slike svindelforsøk, er at de krever at du utfører de ønskede handlingene umiddelbart, slik at du ikke skal få tid til å tenke deg om.
Her er det en tendens til at profesjonelle svindlere retter sin virksomhet mot eldre som anses som mest sårbare, mindre datakyndige og lettere å lure.
Ellers må svindlerne ha både kodebrikken og det faste passordet ditt for å komme inn på kontoen din. Vokt derfor begge med omhu, og skriv for all verden aldri ned passordet på kodebrikken, eller oppbevar dem tilgjengelig i nærheten av hverandre.
Beste forbrukslån med BankID
BankID gjør prosessen med å søke og få utbetalt forbrukslån raskere og tryggere, men den finner ikke det beste lånet med de laveste rentene for deg.
Her må du gjøre en innsats selv. Et poeng er også at renten på forbrukslån er veldig fleksibel, og blir individuelt fastsatt etter kredittvurdering. Søker du i to forskjellige banker, kan du dermed bli tilbudt vidt forskjellig rente.
Det beste er derfor å sende søknaden din til vurdering flere steder samtidig slik at du får flere tilbud å velge mellom.
DigiFinans kan hjelpe deg med å finne det billigste lånet
Vår metode er at vi har etablert et godt samarbeid med et tjuetalls banker, som er villige til å vurdere lån til deg. Du slipper derfor med å fylle ut søknadsskjemaet en gang direkte til oss.
Vi tar jobben med å legge den fram for de ulike bankene, som så vurderer den etter sine egne premisser. Du får tilbudene direkte, og det er du som avgjør om du vil ta imot lånet.
Normalt velger man lånet med den laveste renten. Men pass på at du har fått svar fra alle, før du gjør ditt endelige valg. Derfra ordnes det meste med BankID.
Det er helt kostnadsfritt for deg å bruke DigiFinans. Vi får provisjon hvis, og bare hvis, du velger ett av lånetilbudene, men den er den samme uansett långiver. Vi har dermed ingen interesse av å favorisere noen banker framfor andre.
Vanlige spørsmål - BankID
Hvordan fungerer BankID?
Du søker om BankID gjennom banken din.Første gang må du legitimere deg personlig. Så velger du mellom en fysisk kodebrikke eller en mobil app som begge generer sekssifrede engangskoder. Sammen med ditt personnummer og personlige passord bidrar dette til å verifisere din BankID
Fungerer BankID i Sverige?
Nei. Norsk BankID er ikke klarert for svenske banker. Sverige har imidlertid etablert sin egen BankID løsning
Hvor gammel må jeg være for å få BankID?
Det er bankene som setter aldersgrense. De fleste har en grense på 13 år, men det er også noen som opererer med 12 år eller 15 år. Hør med din bank hvilken aldersgrense som gjelder hos dem. Husk at du uansett må ha fylt 18 år for å søke om lån.