Valutapåslag

kr
år
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Omtrentlig kostnad 0 kr/mnd
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

250000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Har du fått med deg at det legges til et valutapåslag fra banken når du bruker kortet ditt til å betale i utenlandsk valuta?

Hva er egentlig dette påslaget for, hvor hører det hjemme i gebyrenes verden og hvorfor bør du egentlig vite det?

Det er det vi skal se på i denne guiden.

Hva er valutapåslag?

Bankene opererer med valutapåslag når du bruker din konto eller kort til å betale, overføre eller ta ut kontanter i utenlandsk valuta.

Alle kort utstedt av norske banker, debet- eller kredittkort, har valutapåslag. Størrelsen på påslaget skal fremkomme av bankens prisliste og selvfølgelig av din kontoutskrift, men typisk er den mellom 1,75 og 2,00 % av beløpet.

Kommer du over tilbud som skal betales i annet enn norske kroner, bør du derfor iberegne dette i tillegg til å sjekke kursen og andre mulige gebyrer som kan følge med handelen..

Hvorfor  betale valutapåslag?

Den bærende begrunnelsen for valutapåslaget, er at det tar noen dager fra du har gjennomført handelen eller uttaket. I denne tiden er det risiko for kurssvingninger. Banken vil ha betalt for risikoen den tar for at kursen svinger i sin disfavør.

Det er også noen administrasjonskostnader inkludert, blant annet avgifter til Visa eller Mastercard og vedlikehold av egne system for å mestre valutatransaksjoner

Avslutningsvis tjener banken også penger på dette. Kurssvingningene kan jo like gjerne gå i dens favør Som disfavør

Betale i NOK eller lokal valuta?

Det er vanlig å få valget når du betaler med kortet. Det kan være fristende å velge norske kroner, og dermed slippe valutapåslaget.

Det er imidlertid ikke så lurt. Når du betaler med NOK. overlater du nemlig til brukerstedet å veksle om til lokal valuta for deg. Den kursen de da bruker er så mye høyere at de spiser opp det du måtte tjene på ikke å betale valutapåslaget til banken din. Noen terminaler har også sine egne valutapåslag som de diskret legger til betalingen.

Endelig holder du bedre oversikt over utgiftene dine hvis du holder deg til en valuta, nemlig den lokale.

Hvilken kurs får du?

Viktigere enn valutapåslaget for deg som handler i utlandet, er hvilken kurs du får ved veksling,

Som alle vel har fått med seg, er den norske kronen ganske svak for øyeblikket. Du får færre euro, dollar og danske kroner for pengene dine enn det du gjorde tidligere.

Det har blant annet den konsekvens at det ikke lønner seg like mye å handle i utlandet som det pleide å gjøre.

Du må derfor regne litt ekstra på sydenferien, eller på svenskehandelen.

Vanlige valutakurser settes etter kjøp og salg av valuta i bankene,hvor de selger for litt høyere kurs enn de kjøper. Bankene vil tross alt tjene penger. De har som regel oppdaterte kurser på sine nettsider,

Utenom bankene er det også tjenester som Wise og Forex som gir deg mulighet til å veksle valuta. Og som allerede nevnt du får svært dårlig kurs på norske kroner på brukersteder i utlandet.

Kontantuttak med kredittkort er dyrt i utlandet

Det er ikke alle steder de tar imot kort i utlandet, og det er slett ikke alle steder som har både Visa og Mastercard. Da kan det være praktisk å iallefall ha noen lokale kontanter å betale med.

Før du tar ut penger i minibanken, bør du sjekke hvilke gebyrer banken din eller kortet ditt har på kontantuttak i utlandet.

Når det gjelder kredittkort, er det typisk med et fast beløp, gjerne rundt 40 kroner, og et prosentbeløp i tillegg. Dessuten beregnes det renter fra uttaksdato,i motsetning til varekjøp hvor rentene ikke begynner å løpe før forfallsdato påfølgende måned.

Noen få kort, som Bank Norwegian Visa, har imidlertid ikke uttaksgebyr i utlandet.

Generelt bør du derfor så langt det er mulig. unngå å ta ut penger, men betale direkte med kort når du kjøper. Men sjekk betingelsene på kortene dine før du reiser. Banken som styrer minibanken vil også typisk ha sine egne gebyrer.

Vanlige spørsmål

Er det lurt å ta ut lokal valuta på flyplasssterminalen?

Når du ankommer en flyplass, er det gjerne et godt utvalg av minibanker hvor du kan ta ut penger. Det kan jo være godt å få det gjort, men prismessig ligger disse som regel høyere enn om du reiser inn og finner en minibank i byen.

Kan jeg alltid bruke bankkort i utlandet?

Du kan bruke bankkort de fleste steder, men er du litt utenom allfarvei, kan det være de ikke har støtte for Mastercard eller Visa. Da er det greit å også ha noen kontanter i lokal valuta i lommen.

Hvor høyt er valutapåslaget?

Vanlig valutapåslag ligger mellom 1,75 % og 2,00 %, men sjekk alltid bankens prislister.

Espen
30-07-24