Bytte bank

kr
år
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Omtrentlig kostnad 0 kr/mnd
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

250000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Det er ikke vanskelig å bytte bank eller banktjenester. Det kan også være en del å tjene på det. I denne guiden går vi gjennom det praktiske ved å skifte bank, og hva du bør være spesielt oppmerksom på i forbindelse med dette.

Hvordan bytte bank eller banktjenester

Mange forestiller seg et voldsomt byråkrati og mange hindringer i forbindelse med det å skifte bankforbindelse. Dette er slett ikke tilfellet. Banken du velger som din nye samarbeidspartner vil være overlykkelig å bistå deg med alt det praktiske med skiftet. Du kan også ta styringen selv ved bruk av et bankbytte skjema.

Vi kommer tilbake til dette skjemaet lenger ned, men først vil vi se nærmere på effekten på de enkelte tjenestene når du bytter.

Du velger selv hvilke banktjenester du vil bytte

Nordmenn er ofte vokst opp med banken sin, og ser den som en naturlig enhet hva gjelder alt fra sparing til lån og kredittkort.

Det er ikke lenger slik. Det er en rekke banker som konkurrerer om å levere de beste produktene innen forskjellige segmenter som:

  • Boliglån
  • Forbrukslån
  • Kredittkort
  • Dagligbank med lønnskonto
  • Sparekonto (og andre spareprodukter)

Som forbruker lønner det seg for deg å plukke det beste fra hvert enkelt tre. Selv om du har et godt boliglån i banken din, er det ikke sikkert at de er best på sparing, kredittkort eller forbrukslån. Da kan du flytte disse andre steder.

Bytte forbrukslån

Når det gjelder lån uten sikkerhet, også kalt forbrukslån, er det adskillig flere tilbydere enn de vanlige dagligbankene. Mange av disse finansieringsinstitusjonene opererer bare på Internett, med godkjennelse av Banktilsynet.

Dette innebærer at det er mye større konkurranse på disse lånene enn det eksempelvis er på boliglån og spareprodukter.

Et annet moment er at rente på forbrukslån i mye større grad fastsettes individuelt ut fra den enkeltes kredittverdighet, enn tilfellet er for lån med sikkerhet. Det kan dermed være et stort gap mellom laveste og høyeste rente på disse lånene.

Sjekk markedet for forbrukslån før du bytter

Dersom du føler du har litt vel høy rente på forbrukslånet, koster det ingenting å ta en runde å se om det er noen som vil gi deg bedre betingelser.

Fremgangsmåten ved skifte av bytte av forbrukslån er å sende søknader så mange steder som mulig, for deretter å sammenligne tilbakemeldingene du får.

Det er viktig at du fører opp samme lånebeløp og samme ønsket nedbetalingstid i alle søknadene. Det er nødvendig for å kunne sammenligne effektiv rente og totale låneomkostninger på like vilkår.

Her kan du spare tid ved å sende søknaden din til DigiFinans. Vi sjekker umiddelbart opp hvilke vilkår du kan få hos nærmere 20 samarbeidspartnere. Tjenesten er gratis og uforpliktende. Du velger selv om du vil ta opp et lån etter å ha mottatt tilbakemeldinger fra alle bankene.

Bytte bank boliglån

Det er som regel boliglånet som veier tyngst i budsjettet, og som det også kan være mest å spare på å flytte. Et tiendedels prosentpoeng betyr ganske mye når det beregnes ut fra et boliglån på flere millioner kroner.

Selv om du hadde det beste boliglånet da du tok det opp, er det ikke nødvendigvis slik at det fortsatt er tilfellet. For det første går rentene opp og ned hele tiden, og det er ikke sikkert at din bank er den som er flinkest til å oppdatere i din favør. For det andre kan du kvalifiserere til bedre betingelser dersom du har betalt ned en del på lånet eller boligen har steget i verdi.

Flytte boliglån til annen bank

Den anbefalte fremgangsmåten for å flytte boliglån til en annen bank, er i første omgang å innhente tilbud fra andre banker. Før du gjør deg må du imidlertid ta en takst som viser boligens aktuelle verdi.

Du kan da høre med banken din om de kan matche det beste tilbudet du har fått andre steder. I så fall kan du slippe å skifte bank. Er svaret nei, skal du ikke ha dårlig samvittighet for å bytte boliglån.

Bytte bank for lønnskonto

Å flytte over dagligbank med lønnskonto, er kanskje det som gir mest jobb for deg. Grunnen til at man skifter er gjerne at man ikke er fornøyd med servicen banken yter. Det er klart at muligheten for kontakt med kundebehandler betyr mye, og det gjør også innsatsen de yter for å hjelpe deg dersom det oppstår problemer.

Du må da først opprette en konto i den nye banken før innestående midler kan flyttes over. Det er ikke nødvendig å si opp kontoene i gamlebanken. Det kan faktisk være greit å ikke si opp lønnskontoen før alt har gått seg til i den nye banken.

Husk å si opp bankkort og overføre faste betalinger

Derimot må du huske på si opp debetkortet ditt. Det koster penger, og det er ingen vits å ha to stykker.

Faste oppdrag og faste betalinger må sies opp og registreres på nytt. Du må videre informere arbeidsgiveren, skatteetaten eller andre som kunne tenke seg å overføre beløp til lønnskontoen din. eFakturaer følger på den annen side automatisk med over i ny nettbank.

Bytte sparekonto

Du ønsker sikkert best mulig rente på sparepengene dine. Det er ingen grunn til at høyrentekontoen skal være i samme banken som du har lønnskontoen din. Sjekk hvilken bank som gir deg best rente, og opprett konto der. Deretter overfører du bare pengene dit. Sjekk for sikkerhets skyld antall uttak du får i året dersom dette er viktig for deg.

Merk at BSU kun kan flyttes av banken, ellers regnes det som uttak. Her har banken egne skjemaer som skal fylles ut.

Flytte kredittkort

Kredittkort er som forbrukslån et noe friere produkt i finansverdenen. I tillegg til bankene tilbys de av en rekke uavhengige aktører, av og til i forbindelse med lojalitetsprogram hos enkelte forhandlere, som drivstoff- eller dagligvarekjeder.

Er du kunde i en bank, vil du ofte allerede ha et kredittkort i denne banken. Framfor å flytte tjenesten, er det mer snakk om du vil si det opp for å ta opp et nytt.

Det er godt mulig å beholde dette kredittkortet samtidig som du tar imot et nytt, men da skal du være oppmerksom på at kortenes kredittrammer regnes som gjeld du allerede har dersom du søker om lån. Det kan derfor skade kredittverdigheten din å ha kredittkort du ikke bruker.

Hvor mange kredittkort bør du ha?

Det er gode grunner til ikke å ha flere kredittkort med høyere kredittramme enn du strengt behøver, og at de inkluderer de fordelene som er mest nyttig for deg (drivstoffrabatt, flypoeng etc.)

Vi nevner også at effektiv rente på kredittkort er relativt høy, og at for langsiktig kredittbehov vil alltid lønne seg å ta opp et lån i stedet. Kredittkortgjeld kan også ofte med fordel refinansieres i et forbrukslån.

Bruk av bankbytteskjema

Alle banker vil sikkert hjelpe deg med å flytte over tjenestene sine til dem, og har sine egne rutiner for å gjennomføre dette.

Du kan også benytte finansnæringens eget bankbytteskjema, som er utarbeidet i samarbeid med Forbrukerrådet. Ettersom alle banktjenestene er ramset opp her, kan det også tjene som en sjekkliste for deg over ting du bør vurdere å flytte.

Her er det enkle nedtrekksgardiner som inkluderer alle bankene i Norge. Kanskje er det en lokalbank du har oversett som kan være villig til å gi et godt tilbud på boliglånet ditt?

Tjenestene som skal flyttes over kan du enkelt krysse ut. Det er også et felt hvor du kan krysse av hvis du vil ha informasjon om bankens andre tilbud. Setter du ikke kryss her, slipper du reklame.

Nettsøknaden din leveres videre til flere banker via DigiFinans søkeplattformen, og bankene kan komme med tilbud om lån uten sikkerhet.

Velg et lån som passer nettopp deg.

Noen ganger kan man spørre seg «Hva kan jeg få i lån?».  Prøv da først å fremst å fylle ut nettsøknad gratis via DigiFinans sitt sammenligningsnettsted.

Ved å fylle ut din nettbaserte søknad kan du lete etter forbrukslån som passer ditt behov. I tillegg til forbrukslån er det mulig å søke om refinarnsiering uten sikkerhet.

Da du selv prissammenligner bankenes tilbud, kan du velge den beste løsningen.

Våre 23 samarbeidspartnere

Vis mer