Båtlån

kr
år
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Omtrentlig kostnad 0 kr/mnd
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

250000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Lån til båt kan redde sommeren og bidra til gode fritidsopplevelser mange år fremover. Dette er hva du må kunne hvis du ønsker å bli båteier for første gang, og hvordan du finansierer drømmen.

Hva slags båt ønsker du lån til?

Når du først vurderer å kjøpe båt, har du kanskje allerede er forhold til vann og de farkoster som trives best i dette elementet. Med et båtlån kan du finansiere så forskjellige ting som seilbåt, cabincruiser, daycruiser, RIB eller yacht.

Prisnivået og hvor stort lån det er aktuelt å ta opp vil selvfølgelig også være avgjørende for hvilken båt du ender opp med. Herunder kan du vurdere både bruktbåt og nykjøp.

Ting å sjekke før du kjøper båt

For det første kjøper du ikke båt usett. Det gjelder også om den befinner seg langt unna. Kan du ikke gjøre det selv, bør den besiktiges av noen du stoler på.

Når du ser på båten bør du gå over centimeter for centimeter på utkikk etter synlige skader. Tilstanden på motoren er sentral. Det sjekkes best med en prøvetur. Å ha med seg en på laget som er særlig båtkyndig, skader ikke. 

Når du snakker med selger, spør du om båten tidligere har vært utsatt for skader. Svaret på dette spørsmålet bør også med i kontrakten. Da står du som kjøper mye sterkere i en konflikt etterpå.

Båtlån med eller uten sikkerhet

Båtfinansiering kan gis med sikkerhet i selve båten, på samme måte som lån til bil. Det er imidlertid ikke alle båter som godkjennes som sikkerhet.

Noen banker kan gi fullfinansiering men du vil få lavere båtlån-rente dersom du kan stille med egenkapital

Et alternativ er dersom du har en bolig du kan stille som sikkerhet for lån til båt. Båtlånet vil da kunne legge seg på prioritet bak et eventuelt boliglån. Begge lånene må holde seg innenfor 85 % av boligens verdi.

Har du ikke sikkerhet, er det fortsatt gode muligheter for båtlån uten sikkerhet, eller forbrukslån, som er en vanlig betegnelse på lån uten sikkerhet. I mangel på sikkerhet vil banken her legge større vekt på din generelle økonomiske situasjon og betjeningsevne.

Båtlån med pant i båt

Dersom banken kan ha sikkerhet i båten du kjøper, vil de gjerne tilby lavere rente. 

Det er långivere som kan gi opptil 100 % finansiering med sikkerhet, men du vil kunne få bedre tilbud dersom du stiller med en viss egenkapital. Mange vil også forutsette at du kan stille med minst 20 % selv.

Maksimal nedbetalingstid varierer fra 10 til 15 år. Nedbetaling over lang tid gjør imidlertid lånet dyrere. Du risikerer også at båten faller raskere i verdi enn nedbetaling av lånet. Det betyr at du selger med tap, eller må betale restgjeld etter at båten er solgt. Vi anbefaler derfor kortest mulig løpetid, og at du betaler ekstra på lånet når du kan,

Båtlån skipsregisteret

Pant krever notoritet. Det betyr at de må noteres i et offentlig register slik at du ikke selger den videre uten at lånet betales, eller at kreditorene som tar utlegg i den får dekket sine krav først ved salg av båten.

Når det gjelder båter er det Skipsregisteret NOR som er riktig sted for registrering, Registeret administreres av Sjøfartsdirektoratet. For båter fra 7-15 meter er registreringen frivillig, og for større båter er den obligatorisk.

Gratis nasjonalitetsbevis 

Utover at det er nødvendig for å få lån med sikkerhet, er det også andre fordeler med at båten står i registeret. Det gir trygghet for at personen du kjøper båten av, virkelig er eieren, og du kan sjekke om det er heftelser på den. Denne tryggheten for kjøper, kan også gjøre det lettere for selgeren å få solgt båten.

Med registreringen følger også et gratis nasjonalitetsbevis som gjør det lettere å sjekke inn i utenlandske havner. Samtidig kan det bidra til å spore forlatte eller stjålne fritidsbåter.

Båtlån uten sikkerhet

Muligheten for lån med sikkerhet til kjøp av båt er dermed begrenset til båter som kan registreres i skipsregisteret, det vil si båter med over sju meters lengde. Banken vil også se hen til båtens alder og tilstand for øvrig før den godtar den som sikkerhet for sitt lån

En søknad om båtlån uten sikkerhet vil på den annen side kunne innvilges uten registrering eller hvordan båten er. Den kan også behandles raskere ettersom det ikke er nødvendig å undersøke dette før utbetaling av lån. Dersom betingelsene for lånet ellers er oppfylt, er det ingen problemer å låne 100 % av kjøpesummen.

Det er heller ikke noe poeng om du vil bruke lånet til å kjøpe båt eller kjøpe noe helt annet. Det er din totaløkonomi som avgjør om du kan få det ønskede lånet som skal til for å kjøpe båten du ønsker deg. Det er også den som avgjør hvilken rente du får på lånet. 

Kredittvurdering

Lånesøknaden vil derfor bli kredittvurdert. Hensikten med det er at långiver skal se at du har betalingsevne og betalingsvilje. Da ser de på inntekter, faste utgifter og gjeld du har fra før, som også skal betjenes. Betalingsvilje vurderes ut fra om du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker,

Det er mulig å søke sammen med samboer eller ektefelle for å få et bedre resultat av kredittvurderingen. Det kan også søkes sammen med andre du ønsker å kjøpe båt sammen med.

Båtlån rente

Lavest rente på båtlånet ditt får du definitivt dersom du har mulighet til å låne på boligen. I motsetning til båter faller ikke boliger i verdi, og utgjør dermed en trygg sikkerhet for banken.

Det er imidlertid en fallgruve her. Velger du samme nedbetalingstid som et vanlig boliglån, altså fra 20 år og oppover, vil du faktisk tape penger sammenlignet med et forbrukslån på fem år og høyere rente. Du bør derfor be om en nedbetalingsplan på så kort tid som mulig.

Båtlån med sikkerhet i selve båten kan også gi gunstig rente, vel å merke hvis du kan stille med en egenkapital på minst 20 %. En enda høyere egenandel vil hos enkelte långivere kunne senke den ytterligere.

Et lån uten sikkerhet som du ønsker å bruke til å kjøpe båt med, har som regel høyere rente, men med en individuell vurdering i et spekter som kan gå fra rundt 7 % på det laveste til bortimot 25 % på det høyeste.

Søk båtlån uten sikkerhet hos Digifinans

Lån uten sikkerhet varierer altså mye når det kommer til renten som blir tilbudt. Det er heller ikke uvanlig at en långiver innvilger søknader andre långivere har avslått. For å øke muligheten for å få lån, og i neste omgang tilbudet om den laveste renten, er det derfor anbefalt å få søknaden vurdert flere steder. 

Det betyr ikke at du må sende søknader til alle bankene i Norge, og følge dem opp enkeltvis.

Det holder at du sender én søknad hit til Digifinans. Vi tar på oss jobben med å innhente tilbud fra over 20 banker.. Du får fortløpende svar fra de enkelte, og du står fritt til å akseptere eller avvise alle.

Det er mulig å søke opptil 600 000 kroner i lån til båt  hos oss uten at du må stille sikkerhet. Du kan velge å ta imot lånetilbudet med den laveste renten.

Våre 23 samarbeidspartnere

Vis mer
Espen
2024-04-18
Espen er skribent hos Digifinans. Han er utdannet jurist med privatøkonomi og finansiering som spesialfelt. De senere årene har han viet seg til å skrive tekster med tanke på å bistå enkeltpersoner til å ta velinformerte beslutninger når de skal låne penger i Norge. Tekstene er gjennomlest og godkjent av Marcus Sätherström, innholdsansvarlig i Norge.

 

Registrere fritidsbåt – sdir.no

Spørsmål og svar

Hvor mye kan jeg låne til båt?

Det er ingen spesifikke grenser for hvor mye du kan låne til båt. Det avhenger av hvor god du kommer ut av en kredittvurdering hvor din inntekt og hvor mye gjeld du har fra før er de viktigste komponentene

Er det mulig å få båtlån uten egenkapital?

Ja. Det finnes banker som gir fullfinansiering av båt. Det gjelder både med og uten sikkerhet.

Kan jeg få lån uten sikkerhet til kjøp av båt?

Ja, det er fullt mulig å få lån uten sikkerhet til kjøp av båt. Søk gjennom Digifinans og finn billigste båtlån uten sikkerhet.

Hva er reglene for båtlån over 7 meter?

Båter over 7 meter kan registreres i skipsregisteret, og dermed kan du også bruke den som sikkerhet for lånet.