LÅN 300 000 – SLIK GÅR DU FRAM

kr
år
Telefonnummeret ditt er påkrevd slik at vi kan gi deg informasjon om søknaden din. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg ved å bruke dette telefonnummeret.
Din e-post er påkrevd slik at vi kan kontakte og sende ut informasjon om søknaden din til deg. Dersom et bud aksepteres, vil bankene også kommunisere med deg via denne e-posten.
Omtrentlig kostnad 0 kr/mnd
Ved å starte søknaden, godkjenner jeg både brukeravtale og privacy policy, og bekrefter mitt norske statsborgerskap.
Totalt lånebeløp

250000 kr

           
nedbetalningstid

5 år

Eksempel: Renten er variable og settes individuelt. 0 kr over 5 år, nom. NaN%, eff. 0% kost. 0 kr, tot. 0 kr. Nedbet tid 1-15 år. Eff.rente: 6,82%-48,76%.

Pengeverdien blir stadig mindre. Det som var mye penger i går, rekker på langt nær like langt i dag. 300 000 kroner blir på den måten ikke en like voldsom investering som det var. Det er flere hverdagslige utfordringer som kan kreve at du stiller med dette beløpet, kanskje spesielt i en etableringsfase. Noen ganger må du låne pengene.

Men for all del. Vi snakker fortsatt om mye penger. Du må selvsagt ha en god plan for å betale dem tilbake, og la dette være en integrert del av din økonomi. La oss se litt nærmere på hvor langt du kommer med et lån på 300 000 kroner, og hvordan du kommer best ut av det økonomisk.

TIL HVILKE FORMÅL KAN DU SØKE ET LÅN PÅ 300 000?

Hvis vi snakker om et forbrukslån, er dette egentlig uvesentlig for långiver. Mens boliglån, billån og studielån gis til helt konkrete ting, kan et forbrukslån benyttes til det du selv velger. Den som låner deg pengene er først og fremst interessert i hvilken grad du anses å være i stand til å betale tilbake pengene. (Et unntak her er lån til refinansieringsformål, men det kommer vi tilbake til).

Du bør selv ha et klart formål med lånet og hva du regner med å få igjen for det. Det har nok vært eksempler på folk som har tatt opp store lån og benyttet dem til et liv i sus og dus, eller rett og slett vanlig forbruk. Da har man svært lite igjen når man har nedbetalt lånet, og det vil nok være surt å betale det ned.

Typiske ting du kan trenge et beløp i størrelsesorden 300 000 til er nytt kjøkken eller generell oppussing, inventar i forbindelse med etablering, et transportmiddel til familien eller refinansiering av gjeld du allerede har. Det kan også være noe helt annet. Men la oss se nærmere på et par av de eksemplene over for å gi deg et bilde på hvordan du kan bruke låneverktøyet på den beste mulige måten.

NYTT KJØKKEN FOR 300 000

Det er ikke sikkert at du må opp i dette beløpet, men det kan jo hende du trenger hvitevarer som kjøleskap og komfyr i tillegg.

Investeringer i boligen bør helst gjøres med lån med pant i boligen. Før dere tenker forbrukslån bør dere undersøke med banken dere har boliglånet i om det er mulig å utvide det.

Men har dere akkurat kjøpt ny bolig, er den gjerne fullt belånt. Det maksimale banken vil låne opp en bolig på er 85 % av antatt markedsverdi. I tillegg har dere kanskje også brukt alle sparepengene på egenkapitalen, altså de resterende 15 %.

Dere er kanskje fornøyd med kjøpet, bortsett fra kjøkkenet som virkelig kan trenge å oppdateres til det 21. århundre. Spesielt gjelder det dersom dere liker å lage mat. Det er mange delikate kjøkkenløsninger der ute som samtidig er funksjonelle for de som liker å gjøre litt ekstra ut av maten og av måltidene.

Men ønsket må balanseres med økonomien. Det er greit å ha satt dere en ramme før dere går bananas med alle mulighetene. La oss si at den er på 300 000 kroner.

Når dere velger kjøkken, er det mange ferdigløsninger å få kjøpt. Disse er enkle å forholde seg til prismessig. Når det gjelder arbeid og installasjon avhenger det litt av hvor mye dere å gjøre selv. Hvis man ikke selv har glede av å jobbe med håndverksmessige ting, kan det fort bli tungt. Men hør med et firma hvor mye de skal ha for jobben. Spesielt med rørleggerarbeid er det en fordel at det utføres av noen som kan jobben. Hvis det er elektriske installasjoner, er det et krav om at det skal gjøres av fagfolk.

Når alle tallene på møbler, materialer og arbeid er på plass, bør det fortsatt være rom for uforutsette utgifter. Det er ofte det dukker opp noe underveis. Dere bør derfor ha rundt 20 % å gå på.

LÅNE 300 000 TIL KJØP AV BIL?

For kjøp av bil er det vanlig å låne med pant i bilen. Et slikt billån vil gi lavere rente enn dersom det tas opp er usikret lån (forbrukslån) som du bruker til å kjøpe bil for. Billånet skal ellers nedbetales i løpet av fem år.

Men det er noen ulemper med sikrede billån som vi vil påpeke her.

For det første vil långiver kreve at bilen er fullforsikret med full kasko. Hvis du ikke mener dette er nødvendig med din kjørestil, blir det en ekstra kostnad i tillegg til nedbetalingen av lånet.

Det andre er at du ikke selv har råderetten over bilen. Ønsker du å selge den, kan du ikke gjøre dette uten panthavers samtykke. Det blir derfor litt mer omstendelig å gjennomføre et salg. Det slipper du hvis det ikke foreligger heftelser i kjøretøyet.

Er det snakk om et billån i størrelsesorden 300 000 kroner, vil vi likevel anbefale ordinært billån med pant i bilen. Det er en del å tjene på lavere rente, og det er mye å tape hvis den ikke er fullforsikret og det skulle skje noe.

For kjøp av eldre bruktbiler kan det imidlertid vurderes forbrukslån. Da vil ikke forsikringsaspektet være like framtredende. Gamle årsmodeller vil heller ikke alltid bli godkjent som pant for et billån.

300 000 TIL REFINANSIERING AV GJELD

La oss si du har tatt opp noen lån her og der, eller har brukt litt på diverse kredittkort. Nå har det kommet opp i 300 000 kroner til sammen, og du tenker på om det ikke hadde vært en idé å få samlet alt sammen i ett lån.

Det er en god tanke. Et større lån i stedet for å flere små vil normalt gi lavere rente og dermed lavere kostnader hver måned. Ettersom du kan få et lån med lenger nedbetalingstid enn du har på disse, kan de reduseres ytterligere.

En samling av flere lån i ett nytt kalles for refinansiering. Et refinansieringslån har ytterligere en fordel i forhold til andre forbrukslån: Det øker ikke gjelden din. Det gjør at långiver vurderer det mer positivt.

Er du i en slik situasjon at du mener refinansiering er noe for deg, bør du lese vår store artikkel om refinansiering av gjeld.

LÅN 300 000 BILLIG

Når du har tenkt å låne 300 000, er det om å gjøre å finne det lånet og den långiveren som gir det de beste betingelsene på dette.

Det nytter ikke å søke det opp på nettet, ettersom det der bare gis låneeksempler. Du må innhente konkrete lånetilbud.

Gjennom tjenestene til DigiFinans kan du på en måte legge det ut på anbud. Du utfyller et skjema her på nettsiden med alle opplysningene og dokumentasjonen som skal til. Vi påtar oss den videre jobben med å presentere søknaden for flere potensielle långivere.

Du får flere tilbakemeldinger på samme søknad, og står dermed fritt til å velge det tilbudet som er best for deg. Tjenesten er uforpliktende og kostnadsfri. DigiFinans får en provisjon fra den långiveren du selv velger.