Lånetilbud fra flere banker | DigiFinans.no

Det er mange tilbud fra banker og deres like der ute. Men vi må skille mellom deres generelle tilbud og det konkrete lånetilbudet de har til deg. For å få det, må du spørre dem først. Det vil si at du må sende en søknad. Men hvordan kan du selv påvirke det tilbudet du får? Det er det vi skal se på her.

Den vanlige prosedyren er at du sender en søknad til banken din. I våre dager er det mest vanlig å sende den elektronisk via sikre kanaler på nettet. Det samme gjelder dokumentasjonen som lastes opp samtidig. Banken bekrefter mottakelsen, lar den gå gjennom en kredittvurdering og kommer tilbake med tilbudet til deg.

Lånetilbud fra flere banker

Forbrukerrådet har gjentatte ganger uttrykt at forbrukere bør la bankene konkurrere om banktjenester. De etablerte bankene har i desennier lent seg trygt på kundelojaliteten. Det er gjort mye på effektiviseringsfronten. Med alle de digitale tjenestene har tusenvis av årsverk forsvunnet, og hundrevis av lokale filialer blitt nedlagt. Men disse besparelsene kommer ikke alltid kundene til gode i form av lavere priser.

Et annet eksempel på dette er hvor trege de store bankene er til å nedjustere boligrenta når Norges Bank senker styringsrenta. Ved oppjusteringer er det derimot sjeldent sand i maskineriet.

Derfor mener Forbrukerrådet at vi gjentatte ganger bør sjekke hvilke tilbud vi kan fra andre banker på de banktjenestene vi bruker. Helst bør du gjøre det en gang i året.

Dette gjelder innskudd, boliglån og kredittkort. Men fremfor alt gjelder det kanskje forbrukslån. Grunnen til det er at der et mye større spekter på renta som tilbys på usikrede lån, som forbrukslån jo er, og sikrede lån som boliglån.

Like mye som du bør ta en sjekk på de tjenestene du allerede bruker, bør du også hente inn flere tilbud når du søker nye lån. Først når du innhenter lånetilbud fra flere banker, er det en reell konkurranse.

La bankene konkurrere om deg

Det er du som er kunden. Lån er en vare som bankene gjerne vil selge. Du er kanskje prisbevisst når du handler andre ting, men er du like grundig når du søker om lån?

Det er nok enklere å sammenlikne prisene på en gressklipper. Du må faktisk gjøre litt arbeid selv for å innhente gode lånetilbud. En mer relevant sammenlikning er når du ønsker å renovere boligen din. Da innhenter du anbud fra flere håndverkere. Det gir deg mulighet til å finne den leverandøren som gir deg best pris på det arbeidet du ønsker gjort.

Det er litt av det samme når du vil ha det beste lånet. Som håndverkeren må se boligen din før han kan komme med et anbud på jobben, vil banken granske den økonomiske situasjonen din. I begge tilfeller må du la dem se det de ber deg om.

Som vi nevnte priser ikke bankene tjenestene sine likt, i tillit til at kundene ikke tar seg bryet med å undersøke hva konkurrentene tilbyr.

Men enda mer teller nok den individuelle faktoren. Med det tenker vi kredittvurderingen etter at de har gransket økonomien din. Når det er rentevariasjoner på forbrukslån på fra 7 % årlig til over 30 %, forstår vi at nyansene i vurderingene kan bety ganske mye for deg i kroner og ører.

Så moralen er: Søk flere banker eller låneinstitusjoner før du tar opp spesielt et forbrukslån.

Bruk en låneformidler

Men kanskje er du ikke lysten på å sitte i timevis å fylle ut skjemaer forskjellige steder på nettet. De krever stort sett det samme, men har litt forskjellig struktur på søknadene sine. Tid er tross alt også penger. Så hvorfor kan du ikke bare skrive én søknad, og la den bli behandlet av flere banker, slik du ville gjort med en anbudsbeskrivelse til håndverkere?

Joda. Det er mulig! En låneformidlertjeneste som den vi tilbyr her på DigiFinans innebærer utfylling av kun én søknad som i neste omgang presenteres for en rekke av landets mest populære forbrukslånsbanker. De vurderer din henvendelse uavhengig av hverandre, og du vil garantert ikke få enslydende svar fra alle. Nyanser i kredittvurderingsprogrammene vil normalt føre til avvik i den renten du blir tilbudt.

Samtidig vet de at de konkurrerer om deg som kunde i og med at den er sendt via vår låneformidlertjeneste. Dette er måten å la bankene konkurrere om deg på.

Kan jeg få et bedre tilbud på lånet mitt enn det jeg har i dag?

Det er absolutt noe du bør sjekke ut.

Oppskriften er den samme som nevnt ovenfor. Se saldoen på lånet ditt og søk det samme lånet i flere banker. Er det noen som gir deg et bedre tilbud, er det bare å slå til. Du skylder ikke banken din noe. Det er de som tjener penger på deg, ikke omvendt.

Er det snakk om boliglån, vil den nye banken hjelpe deg å overføre det. Et forbrukslån kan du bare betale ned med et nytt lån. Men husk å få med gebyrene i regnestykket ditt. Normalt er det et etableringsgebyr man må ta hensyn til.

Jeg har flere lån. Er det mulig å samle dem i ett lån?

Det er dette vi kaller refinansiering.

En samling av smålån og kredittkortgjeld i ett større lån vil ofte bety en lavere rente enn det du har på disse. I tillegg vil det gi en enklere betalingssituasjon og færre gebyrer. Enda en fordel er at det kan gis med lenger nedbetalingstid dersom det er behov for det.

Refinansieringslån kan du søke gjennom DigiFinans på samme måte som et forbrukslån. Du bare oppgir at det skal brukes til refinansiering.

Det innebærer en del fordeler for deg at du merker av for dette i søknaden. Det viktigste er at du ikke øker lånebyrden din. Lånet du søker skal jo bare innfri gjelden du har fra før. Dersom du ikke nevner dette, ser det ut som et nytt lån som øker gjeldsgraden din (gjeld i forhold til inntekt). Har du høy gjeldsgrad vil du ha vanskeligheter med å få innvilget ytterligere kreditt, eller vil få høyere rente.

Dessuten er det mulig å få et høyere totalbeløp og lenger løpetid med et refinansieringslån.

Etter utfylt søknad er det klart for en ny konkurranse bankene imellom. Hvem kommer ut med det beste tilbudet og vinner din gunst som bankkunde? Må den beste vinne, sier vi bare.

Slik søker du lånet gjennom DigiFinans

Du bare går til søknadsskjemaet. Fyll ut de obligatoriske feltene for personalia og velg om du søker sammen med medsøker eller alene. Vi bare nevner at det kan være en fordel medsøker for å få bedre betingelser. Merk også av for om det er lån til refinansiering eller ikke.

Deretter fyller du ut opplysninger om inntekter, utgifter, formue og gjeld. Last opp dokumentasjon der det blir spurt etter det.

Etter innsendt søknad tar vi kontakt med deg dersom det skulle være behov for supplerende informasjon. Det er da en fordel om du har oppgitt telefonnummeret ditt i søknaden.

Når alt er i orden, videresendes søknaden din til våre samarbeidende banker. Du vil fortløpende bli orientert etter hvert som tilbakemeldingene kommer. Dermed står du fritt til å velge det beste lånet.

 

Andre artikler du kanskje vil like: